it’s a little luxury worth experiencing. Not only because his unmatched talent shines through each new recipe but because he is living out his childhood fantasy and that means that permanent smile on his face isn’t disingenuous, it’s a sign of unabashed joy. But I have spent quite a bit of time with Cédric, talking about his career, understanding his approach and observing his evolution and I can say that he deserves the fanfare. Pains, viennoiseries ou pâtisseries ? Bienvenue chez Cedric Grolet OPÉRA, la boulangerie-pâtisserie-salon de thé du pâtissier le plus emblématique de sa génération. But  the play on textures, the harmonious balance of sweet and bitter, the smooth mouthfeel had me euphoric. Vous y découvrirez le plaisir simple que peuvent provoquer des madeleines ou des kouglofs fraîchement préparés, mais aussi des créations innovantes telles que nos légendaires fruits sculptés. Les matériaux choisis – lave émaillée, laiton ciré, pierre des carrières du Hainaut et cloches en verre soufflé… – apportent une touche ultra contemporaine à l’espace. But beyond that, it is his mastery of balance, flavor and presentation that elevates his work above that of almost all other chefs and has generated attention from pastry schools and students all over the world. His creations aren’t just devastatingly beautiful works of art that should be admired and contemplated with the same consideration bestowed on any painting or sculpture, but perfectly of the moment. Open Tuesday-Sunday, noon until they sell out, +Do yourself a favor and follow Grolet on Instagram In the pantheon of legendary pastry talents, the French will point to Marie-Antoine Carême, Gaston Lenôtre, Pierre Hermé, perhaps Dominique Ansel for his culture-bending cronut, and now Cédric Grolet who, at 31, is arguably the most recognizable figure in the pastry world today. It sounds basic enough, perhaps less adventurous than the fruit-leaning desserts at first glance. Here you’ll discover the simple pleasures of freshly-baked Madeleines and brioche Bundt cakes, alongside innovative creations such as the legendary ‘trompe-l’oeil’ sculpted fruit. 35, avenue de l’Opéra (Paris 2 e). In real terms, this means you can taste the nuanced textures in his fruit-based desserts because they aren’t masked by added sugar. : 01 83 95 21 02. Though the hotel’s tea time experience and à la carte pastry menu are priced comparably to other high-end hotels around the world (including most high tea experiences in London), it remains a more costly affair. La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet, Paris : consultez 193 avis sur La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet, noté 3,5 sur 5 sur Tripadvisor et classé #5 312 sur 18 119 restaurants à Paris. Commandez dès à présent ses créations aussi goûteuses qu’audacieuses ! We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Chambre Supérieure, vue jardin des Tuileries avec balcon, Chambre Exécutive, vue jardin des Tuileries, Chambre Exécutive, vue jardin des Tuileries avec balcon, Suite Exécutive, vue jardin des Tuileries, Suite Versailles, vue jardin des Tuileries, Appartement Présidentiel Dalí, vue jardin des Tuileries, Appartement Présidentiel Tuileries, vue jardin des Tuileries, Suite Penthouse Belle Étoile avec Terrasse, Découvrez nos chambres et suites récemment rénovées, La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet, Enjoy a heads-up on our Dorchester Collection news and exclusive offers. Notre boutique dédiée aux merveilleuses créations de notre talentueux chef pâtissier. The Meurice and its pastry chef Cédric Grolet opened their first shop in Paris on March 20th, 2018. Cédric Grolet et notre Manufacture s’associent pour la première fois en créant une fleur savoureuse. Still, when you consider the price we are often willing to pay for a cocktail or a glass of Champagne, there’s no reason an artisanal product like pastry, prepared using the market’s top-shelf ingredients, should warrant gasps. +For more about Paris pastry chefs, read my story in the March issue of British Airways’ High Life magazine. Mais si vous souhaitez les partager, elles se déclinent aussi pour trois, six ou huit personnes et sont disponibles sur commande 48h à l’avance. New Boutique for the World’s Best Pastry Chef Cédric Grolet In the pantheon of legendary pastry talents, the French will point to Marie-Antoine Carême, Gaston Lenôtre, Pierre Hermé, perhaps Dominique Ansel for his culture-bending cronut, and now Cédric Grolet who, at 31, is arguably the most recognizable figure in the pastry world today. Now, there’s a slightly more democratic place to get your hands on Grolet’s confections. La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet our pastry boutique dedicated to the wonderful cakes of our talented pastry chef. Around the corner from the hotel’s entrance on rue de Castiglione is a sliver of a boutique where a short selection of Grolet’s pastries are available for take-away. (Photo by Le Meurice) That means, booking a table and spending a few hours with formal service. Most of the time that veneration comes across as excessive and unfounded. We find out why fruit has defined his career … Enrobée d’un chocolat noir non conché, elle renferme en son cœur des noisettes françaises concassées. Discover this must-try gastronomic jewel of Paris! It’s his second boutique in the city after his pâtisserie at Le Meurice, which opened in 2018. 6 rue de Castiglione, 75001 When he’s not in the kitchen developing his next statement piece (though it is hard to imagine concocting anything more intricate and labor intensive than his sculptured fruit collection or his Rubik’s cake), he can be found leading master classes everywhere from Malaysia to Russia and Australia, simultaneously boosting the hotel’s name recognition in markets traditionally dominated by Asian hotel groups (Le Meurice is part of Dorchester Collection). J’ai déjà pas mal donné ces derniers … Des pâtisseries tout juste sorties du four à emporter, Par Cédric Grolet, meilleur chef pâtissier au monde. I can’t wait to see where he takes the industry next. 208.5k Followers, 24 Following, 345 Posts - See Instagram photos and videos from Cedric Grolet Opéra (@cedricgroletopera) © 2021 Dorchester Services.All Rights Reserved. Cédric Grolet, chef pâtissier de renommée mondiale, est le maître incontesté de son art. Each treat is tucked neatly inside a keepsake box and ready to be enjoyed outside or, preferably if weather allows, in the Tuileries Gardens across the street. Délicieux sandwichs, scones et pâtisseries : le tea time du Meurice au Restaurant Le Dalí est réinterprété avec une passion éblouissante, le rendant délicieusement inoubliable. Ouvert tous les jours de 8 h 30 à 19 h, sauf le dimanche. If I may recommend one of the five signature pastries available at the moment: I urge you try to the tarte au chocolat (shown second from the left in the top photo). Vous vivrez une expérience où l’harmonie entre classique et contemporain est le maître mot et dont vous chérirez longtemps le souvenir. Peel the Conference pears and dice them. Une dégustation à la fois inattendue et croustillante, pour … Cédric vous invite à entrer dans son monde fantastique, où même les fruits ne sont pas tout à fait ce qu’ils paraissent…. La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet est désormais ouverte et c’est avec hâte que nous attendons de vous y retrouver. It also serves as a lab for his team: the first station to the left when you enter serves as the preparation and finishing area for the madeleines, kouglofs and out-of-this world cookies (peanuts and caramel) that are replenished throughout the day and all served fresh from the oven, visible at the back of the space. Cédric Grolet, chef pâtissier à la tête de l’Hôtel Le Meurice, bénéficie aujourd’hui d’une aura incroyable sur la scène sucrée internationale. Bienvenue chez Le Meurice Cedric Grolet, la boutique de Haute Pâtisserie du pâtissier le plus couronné de sa génération. Au Restaurant le Meurice Alain Ducasse, étoilé au guide Michelin, les desserts de Cédric sont l’ultime incarnation de la cuisine française moderne. In a specially arranged interview ahead of the opening of his Parisian pastry boutique, La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet, the celebrated chef gives us a rare glimpse into his culinary beliefs and his thoughts on how Instagram has helped him to reach fans around the world. De belles pâtisseries méritent un bel écrin. La première boulangerie-pâtisserie du chef pâtissier Cédric Grolet Vous y découvrirez le plaisir simple que peuvent provoquer des madeleines ou des kouglofs fraîchement préparés, mais aussi des créations innovantes telles que nos légendaires fruits sculptés. https://www.atabula.com/2018/01/07/cedric-grolet-apprentissage Tél. Header: Cédric Grolet with Quico Sosa, General Manager, Sosa Ingredients Fresh from winning a new title as The World’s Best Pastry Chef 2018, sponsored by Sosa, Cédric Grolet is the hottest pâtissier in the world right now. Cédric Grolet ouvre sa boulangerie-pâtisserie à Opéra Paris. Il fait rêver les gourmets du monde entier avec ses fruits - véritables oeuvres d'art et de gourmandise -, ses pâtisseries aussi belles que savoureuses et sa générosité hors pair. Plusieurs récompenses plus tard, dont le titre de « Meilleur chef pâtissier de l’année » (Le Chef, 2015), « Meilleur chef pâtissier » (Gault & Millau, 2017) et « Meilleur chef pâtissier du monde 2018 » (« The World’s 50 best awards »), il est maintenant une force créative dans notre cuisine et le cerveau derrière nos pâtisseries et desserts légendaires. Tél. Metro Tuileries (line 1) Then, it’s over to the five haute pâtisseries of the moment that are priced from 7 euros to, yes, 17 euros — let’s not forget, these are still Palace hotel confections. On top of that, the time it takes to prepare one of Grolet’s trompe l’oeil lemons or apples is worth the price tag alone. Head pastry chef at Le Meurice hotel since 2012, Grolet’s imaginative trompe l’oeil desserts, like the lemon, apple, or hazelnut that he featured in his first book Fruits, and his inexhaustible capacity for experimentation, has earned him high honors; he was named the Best Pastry Chef in the World by Les Grandes Tables du Monde collective and again best-of for 2018 by the influential restaurant guide Gault & Millau. Pour vous offrir une parfaite sérénité, nous y avons mis en place de nouvelles mesures sanitaires. If you have even the slightest affection for chocolate, this tarte will be a revelation (and maybe set your standards higher, as it did for me). Pastry guru Cédric Grolet opened his bakery-pastry shop, Cédric Grolet Opéra, today in Paris. Up until last month, his exquisite creations were reserved for tea time guests of Le Meurice. Jour de l'ouverture, des centaines de clients font la queue plusieurs heures devant le nouveau point de vente [3]. Il a rejoint Le Meurice en 2012 après avoir passé des années à affiner ses compétences en pâtisserie, chocolat et crème glacée. Cédric Grolet Opéra. Method: Peel the Williams pears and cut them into irregular cubes. Bienvenue dans le monde merveilleux de Cédric Grolet, un lieu où le meilleur chef pâtissier du monde partage ses créations aussi belles qu’audacieuses à deux pas de l’hôtel. Nous proposons tout au long de la semaine des créations au format individuel. : Paris B 345 034 904 TVA intracommunautaire : FR 70 345 034 904. Nous avons pu tester l'offre avant l'ouverture. The humility and love for the craft that radiates from Grolet — qualities we sometimes blithely ascribe to all artisans, even when unwarranted, by dint of their professions — has brought him this far. Cédric Grolet Opéra, Paris : consultez 160 avis sur Cédric Grolet Opéra, noté 2,5 sur 5 sur Tripadvisor et classé #16 162 sur 18 119 restaurants à Paris. Lindsey is a travel and culture writer based in Paris  and the author of the bestseller, “The New Paris” and the newly-released “The New Parisienne”. On a testé la nouvelle boulangerie de Cédric Grolet Le chef pâtissier du Meurice, coqueluche des réseaux sociaux, a ouvert le 22 novembre une nouvelle boutique à Paris. We’re pleased to confirm that all our hotels remain open and we continue to follow local government guidelines and restrictions. 1.7m Followers, 130 Following, 907 Posts - See Instagram photos and videos from Cedric Grolet (@cedricgrolet) : 01 83 95 21 02. Je me suis rendu dans la boutique de Cedric Grolet avenue Opéra à Paris pour y tester son sandwich, il en propose 2, un au thon et l'autre végétarien. Pour ce projet, Le Meurice et Cédric Grolet ont collaboré avec le collectif d’architectes français Ciguë, et ont imaginé ensemble un tout nouveau concept, qui fait souffler un vent de fraîcheur sur la pâtisserie française.